Când prea multă „scenarită” te blochează într-o negociere

Leverage » Blog » Când prea multă „scenarită” te blochează într-o negociere

Ca toate subiectele cât se poate de serioase din negociere, și acesta începe cu o alegorie. Știți momentele acelea când „povestea” pe care ne-o spunem înainte de o negociere ajunge să ne paralizeze? Acel „da, dar dacă…” sau „aș putea să îl întreb, dar cum o să reacționeze?” ne poate îndepărta de la rezultatele dorite și ne poate deturna de la urmărirea intereselor.

Iată un exemplu simplu.

Sursa: www.tamurasupermarket.coom

Sursa: www.tamurasupermarket.com

Iepurașul găsește în pădure un carton cu 30 de ouă și începe să își facă planuri legate de cum o să gătească în fiecare zi omletă, ouă fierte, ochiuri și câte și mai câte. Tot gândindu-se în câte feluri va găti ouăle găsite, își dă brusc seama că nu are tigaie. „Nu-i nimic, mă duc la urs și o împrumut pe a lui. Da, dar o să zică: – Nu-mi dai și mie niște ouă? E, o să-i dau și lui 10 și rămân eu cu 20, oricum aveam multe și nu mănânc eu atâtea”.

 Cu acest gând în minte, se îndreaptă iepurașul către bârlogul ursului. Mai merge ce mai merge și se întreabă: „Da, dar ursul e de două ori mai mare decât mine. O să accepte el doar 10 ouă? Cred că o să-mi ceară 20. E, și ce? Mănânc eu 10, îmi ajung, 5 zile sunt asigurat”. Își continuă astfel drumul și, fix înainte să bată la ușa ursului, îi mai trece un gând prin minte: „Da, dar nu numai că ursul e mare, mai e și lacom. Sigur o să mă ia la bătaie și o să-mi ia toate ouăle. Plec și bătut, și fără ouă și, până la urmă, pentru ce?”.

Iepurașul apucă să bată la ușă, ursul iese: „ – Da, iepurașule. Cu ce pot să te ajut?”. „ – Știi ceva, ursule? Bine că ești tu mare, gras și te lauzi că ai tigaie. Eu să știi că de fapt, nici n-am nevoie de tigaia aia a ta!”

Ce e relevant să reținem despre negociere de aici?

#1. Cere

Uneori, nu e atât vorba despre pregătire, cât despre curajul de a cere – cereri absolut rezonabile până la urmă. Cel mult, rămâi cu ceea ce aveai și înainte, dacă întrebarea ta se lovește de un refuz sau cererea nu este îndeplinită.

#2. Pune întrebări

Până la urmă, nu ai nimic de pierdut. Pune întrebări. Confirmă că povestea pe care ți-o spui tu este aproape de povestea pe care și-o spune cel din fața ta

#3. Ai grijă până unde mergi cu construcția de scenarii

Îți spui prea multe povești din categoria „dacă spun asta, o să reacționeze așa” sau „dacă cer asta, nu o să-mi dea niciodată”? S-ar putea ca acest lucru să funcționeze împotriva ta și să te paralizeze. Ai grijă la scenariile și problemele (prea multe) pe care ți le spui înainte de o negociere.

 #4. Atenție la câte concesii ești dispus să faci

Apropo de situația de mai sus, ea ne mai amintește un lucru important: uneori, e chiar mai bine să pleci de la masa negocierii decât să faci prea multe concesii care te îndepărtează de la interesul inițial. Ancorându-ne treptat în „mai dau 5%”, „treacă de la mine, mai dau încă 5%”, nu facem decât să ne afundăm într-o negociere care pierde din vedere interesele și așteptările inițiale din dorința de a nu ajunge la un conflict sau din teama de reacția celuilalt. Concesiile repetate nu sunt o modalitate de a detensiona negocierile.

Așadar, am putea spune simplu: cere și ți se va da. Sau, chiar dacă nu ți se va da întotdeauna, măcar ai întrebat și ai aflat, nu ai construit scenarii neconfirmate. De-acolo poți găsi soluții să mergi mai departe către interesele tale sau, dacă e cazul, poți alege alternative la negocierea în care ești implicat.

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.