Gândiți schimburi, nu pretenții

Leverage » Blog » Gândiți schimburi, nu pretenții
Sursa: Shutterstock

Sursa: Shutterstock

Există oameni care încearcă să negociaze exprimând pretenții pe parcursul discuțiilor. Aș vrea să se întâmple asta sau mi-ar plăcea dacă… sau vreau să obțin X de la negocierea asta etc.

Partea proastă cu o asfel de abordare este că pleacă de la propria poziție, de la ce-mi doresc eu și nu de la ce-și poate dori și cealaltă parte.

Negociatorii abili gândesc și din perspectiva celuilalt: de ce ar accepta celălalt să facă o afacere cu mine? – care este interesul lui? Plecând de aici, următorul pas fiind ce ar trebui să cer pentru asta?

Negociatorii obișnuiți pornesc în negociere gândindu-se ce-și doresc.

Negociatorii abili pornesc în negociere gândindu-se la schimburile pe care sunt dispuși să le facă pentru a obține ce-și doresc.

'
E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.