Îmi place să joc sudoku

Leverage » Blog » Îmi place să joc sudoku

Îmi place să joc sudoku – un joc simplu de cifre cu nouă linii per nouă, care formează la rândul lor nouă pătrate lipite de câte trei per trei fiecare. În fiecare linie poate exista o singură dată o cifră de la 1 la 9, iar în fiecare pătrat de trei per trei la fel. Combinațiile posibile sunt multiple; inițial sunt marcate câteva dintre cifre, iar scopul jocului este de a le găsi pe celelalte; de a completa toate spațiile libere. De fapt, este despre a construi imaginea de ansamblu.

E un joc de logică pe care eu prefer să îl completez prin eliminare. Nu știu ce număr să pun într-un loc liber, dar prin deducție pot estima ce să nu pun. Pot estima ce nu poate să fie. 

Este un joc în care spiritul de observație și evaluarea sunt importante, iar abilitățile se construiesc în timp, jucând. Pleci de la jocuri mai simple în care ai mai multe hint-uri și ajungi până la cele mai complicate, în care hint-urile avute la dispoziție sunt tot mai puține și implicit posibilitățile mai multe.

Tăcerea este unul dintre argumentele cel mai greu de combătut

Îmi place și pentru că mi se pare apropiat de ce se întâmplă în negociere și vânzări – unde niciodată, nimic nu îți garantează ce ar trebui să spui sau să faci pentru a bate palma. Prin observații și construcții logice, poți estima însă ce să nu spui. Poți estima ce este în plus sau ce nu ar trebui să fie. Mai poți citi despre puterea de a tăcea aici sau aici

Negocierea este o activitate în care spiritul de observație și logica sunt importante, iar abilitățile se construiesc în timp, exersând. Pleci de la întâlniri mai ușoare în care parteneri volubil oferă multe hint-uri și ajungi până la cele mai complicate, în care hint-urile avute la dispoziție sunt tot mai puține. 

Abilitatea însă se dobândește în timp, exersând. Probabilitatea de a te descuraja dacă începi direct cu situațiile dificile este foarte mare. Așa ajung mulți dintre oamenii cu care stau de vorbă să spună că nu le place să vândă sau să negocieze – pentru că nu le place să se roage de altcineva.

Sudoku poate fi privit ca un joc sau ca o bună oportunitate de a exersa logica și de a-ți menține active conexiunile neuronale pe termen lung. E o ocazie bună de a-ți crește potențialul intelectual și de a te bucura mai mult și mai profund de viață.

Negocierea poate fi privită ca un joc sau ca o bună oportunitate de a-ți exersa logica, spiritul de observație și relațiile sociale. O ocazie bună de a-ți crește potențialul, de a te bucura mai mult și mai profund de… viață.

'
E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.