La An nou, obiceiuri noi (în loc de rezoluții)

Leverage » Tips & tricks » La An nou, obiceiuri noi (în loc de rezoluții)

Sursa: istockphoto.com

Mai trece un an. Ne așezăm cu toții din nou și începem să vorbim despre bilanțuri, să tragem linie, să analizăm, să ne uităm la ce a fost bine și ce nu și, mai ales, să punem pe listă așa numitele rezoluții.

„La anul, o să-nvăț încă o limbă străină” sau „la anul, o să slăbesc 10 kilograme” și tot așa. Sună cunoscut? Ne punem obiective, ne uităm la imaginea de ansamblu, ne setăm dorințe.

Dar ce-ar fi ca, în loc de aceste obiective, să ne stabilim mai degrabă obiceiuri noi? Nu neapărat fixarea scopului în sine ne face să ajungem în punctul dorit, ci pașii mărunți pe care îi facem până acolo. Acele obiceiuri – care uneori par plictisitoare, care ne pot frustra pentru că rezultatul lor nu e imediat vizibil – sunt cele care, puse cap la cap, ne vor duce și către atingerea obiectivului în timp. Sunt acele lucruri acționabile, care ne și mișcă într-o direcție anume, nu doar un vis ce poate rămâne frumos, dar nu adus în realitate.

În business, cred că lucrurile stau exact la fel și se construiesc în același mod: pas cu pas. De exemplu, ca om de vânzări, poate că ai tendința să îți propui să obții cu 50% mai mult decât anul trecut sau să ai cu 30% mai mulți clienți. Dar asta nu te duce neapărat și către a avea rezultatele propuse. Întoarce perspectiva: jumătate de oră pe zi voi da telefoane și voi trimite e-mailuri către o listă anume de persoane, indiferent de cât de obosit, plictisit, supărat sau ocupat sunt. Sigur, poate că o să fie greu la început, poate că nu o să reușesc să mă țin de toate cele 30 de minute inițial, însă știu că am ceva mult mai concret la care mă raportez.

Îmi aduc aminte de un interviu al lui Tony Robbins, când a fost întrebat cum de reușește să scrie atât de multe cărți. Și a răspuns: „Simplu. Eu mi-am propus să scriu în fiecare zi timp de 15 minute. Nu contează dacă am zile în care mi se pare că scriu o prostie, dacă e Crăciun, Anul nou, sărbătoare, concediu, eu trebuie să scriu cele 15 minute, iar când mă voi uita în urmă, sigur iese ceva din tot efortul meu”.

La fel e și cu obiectivele legate de negociere. „Vreau să am mai mult succes în negociere” se poate transforma în pași intermediari. Întâi lucrăm la a nu mai accepta prima ofertă. E posibil să fie greu inițial, pentru că nu vei ști ce să pui în loc, cum să aduci pe masă o contra-ofertă solidă și credibilă. Însă este un prim pas asupra căruia este bine să te concentrezi pentru o perioadă susținută de timp și apoi să ajungi, ușor ușor, și la următorul obicei de pe listă.

Apoi, poate că îți propui să îl asculți mai mult pe celălalt, să nu-l mai întrerupi, să nu îl contrazici niciodată. Și, dacă te ții suficient de mult de acest obicei, asta te va duce către pasul următor: să aduci un argument în loc, să pui o întrebare mai degrabă decât să contracarezi de fiecare dată. În timp, te vei apropia de obiectivul mare.

Vă urez tuturor un 2020 în care să reușiți să vă creați în primul rând obiceiuri noi și sănătoase. Și apoi, treptat, să ajungeți la negocieri fructuoase cu ajutorul lor.

 

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.