Vorbim împreună, ne înțelegem separat

Leverage » Blog » Vorbim împreună, ne înțelegem separat

Negocierea are loc între oameni, nu între firme și nici între funcții, de aceea, zona de relaționare este una la care suntem atenți atunci când îi consiliem pe clienții noștri. Dar nu pierdem din vedere acest aspect nici când vine vorba de noi. Așa că, în articolul de azi, venim cu o situație experimentată recent în echipa noastră, când a fost cât pe ce să picăm în capcana eschivării cu orice preț din fața unui potențial conflict. Practic, să vorbim împreună și să ne înțelegem separat.

Ce s-a întâmplat? În fiecare zi de joi, pe rețelele noastre de socializare încărcăm câte o Poveste De Negociere (link). Este un proiect la care colega mea, Valentina, împreună cu mine lucrăm pentru montarea clipurilor video. Nu edităm din conținut, doar punctăm, în momentul în care apar în discuție, câteva cuvinte cheie pe care le extrag din discuția cu invitatul meu. Timp de câteva săptămâni, am constatat că subtitrările apar decalat față de momentul ales de mine, dar am presupus că așa consideră colega mea potrivit. Ea, de asemenea a constatat decalajul, dar s-a gândit că așa îmi doresc eu (având în vedere că așa le transmiteam). Pur și simplu, evitam să punem situația pe masă pentru a nu genera un conflict din susținerea unor opinii (presupus!) diferite. 

Și aveam următoarele situații posibile: 

  • una în care să nu fi comunicat despre asta și să continuăm să livrăm sub parametrii pe care ni-i doream; 
  • să venim unul către celălalt cu reproșuri, după mai multe tensiuni acumulate și să aruncăm vina de la unul la altul;
  • să vorbim despre ce se întâmplă, să ne întrebăm ce e cu decalajul respectiv și cum am putea să remediem situația. Ceea ce am și făcut. După mai multe episoade, în care frustrările crescuseră și de o parte și de alta, am deschis subiectul pentru a mă asigura că presupunerea mea a fost corectă. S-a dovedit că nu a fost și nici a ei nu a fost. Așa că am stat și ne-am gândit: de ce dacă amândoi vrem același lucru și avem toate premisele să iasă cum vrem noi, lucrurile nu se întâmplă totuși cum trebuie? Am depistat cauza, era un detaliu tehnic pe care nu îl luasem în calcul și nu avea legătură cu intenția niciunuia de a face lucrurile diferit.

Presupunerea sabotează relația chiar și în negociere

La fel e și într-o negociere, când vrei să eviți un conflict cu celălalt, în loc să presupui că e rău intenționat, alege să pui întrebări, să afli ce se ascunde în spatele acțiunilor sale. De cele mai multe ori, acțiunile celuilalt au în spate tocmai argumentul “nu vreau să mă cert”, însă eschivarea cu orice preț e o capcană la care te sfătuim să rămâi atent. Atâta timp cât există încredere și ambii parteneri rămân sinceri și transparenți, cu siguranță nu discutăm despre un conflict, ci doar de clarificări până la atingerea interesului comun.

În scenariul celălalt, în care vrei să eviți confruntarea și preferi să ții sub tăcere neulțumirea pe care o ai, tensiunile ies oricum la suprafață. Puțin câte puțin, la început sub formă de glumițe și înțepături. Iar de aici până la spirala atacurilor și compromiterea relației nu e decât un pas. 

Să construiți împreună, chiar dacă implică mai multe resurse (timp, energie, nervi) aduce cu siguranță rezultate mai bune și o relație sănătoasă cu celălalt, pe termen lung. Poți afla mai multe despre cum să faci acest lucru aici – https://www.pon.harvard.edu/daily/conflict-resolution/conflict-resolution-strategies/ . Și nu uita că negocierea are loc între oameni

Conflictul e iminent, deși toată lumea are dreptate

Poate te-ai confruntat și tu cu genul acesta de situație la birou, cu cineva dintr-o altă echipă care părea că lucrează împotriva departamentului tău, că vrea să pună mereu bețe-n roate și în final s-a dovedit că erau doar constrângeri externe care duceau la acțiunile respective. Sau poate în plan personal, când de exemplu, din dorința de a nu te certa cu partenerul, eviți să discuți deschis despre faptul că te deranjează că nu cumpără niciodată pâine, crezând că e doar din comoditate. Ca să descoperi, discutând, că stabiliserăți să te ocupi tu de asta, dar… ai uitat :).

Poți să mai citești despre cum să construiești relații sănătoase în negociere (https://getleverage.ro/7-presupuneri-pe-care-sa-nu-le-faci-in-nicio-negociere/) sau poți veni aici, pentru a grăbi procesul 🙂 : https://getleverage.ro/conflict-resolution/

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.