Două întrebări esențiale în negocierea salariului

Leverage » Blog » Două întrebări esențiale în negocierea salariului
sursa: thinkstock

sursa: thinkstock

Zilele trecute un prieten m-a rugat să îl ajut să-și renegocieze salariul. Lucrează de câțiva ani în aceeași firmă, are rezultate foarte bune, atinge indicatorii de performanță de fiecare dată, a încercat până acum de mai multe ori să-și negocieze salariul cu șeful lui și de fiecare dată rezultatele obținute au fost neglijabile. Oare, nu a ratat să răspundă la două întrebări esențiale în negocierea salariului?

Nici eu nu ți-aș mări salariul! – a fost răspunsul descumpănitor pe care l-a primit de la mine.

Atâta timp cât am pe cineva care-mi furnizează o serie de “servicii” la niște standarde pe care le-am agreat împreună pentru un anumit “cost” (la rândul lui agreat de comun acord), nu înțeleg de ce ar trebui să renegociem aceste condiții în fiecare an.

De cele mai multe ori, când vor o rediscutare a salariului, angajații se uită doar în propria ogradă:muncesc deja de câțiva ani pe aceeași poziție, am mai multă experiență, vreau mai mulți bani pentru cheltuielile pe care le am sau pentru a-mi susține standardul de viață etc.

Niciunul dintre motivele de mai sus nu justifică însă o mărire de salariu și în niciun caz nu reprezintă niște argumente viabile în negociere.

Niciunul dintre motivele de mai sus nu pleacă de la poziția și nevoile angajatorului.

Pentru a avea succes angajatul ar trebui să iasă puțin din propria condiție și să privească lucrurile din perspectiva angajatorului.

Două întrebări esențiale:

1. Ce ar putea avea de câștigat angajatorul dacă mi-ar da mai mulți bani?

Aici putem discuta despre rezultate mai bune per angajat (bonusuri punctuale) sau eficiență sporită (traininguri sau cursuri de specialitate) sau implicare mai mare (flexibilitatea programului) etc.

2. Ce ar avea de pierdut angajatorul dacă nu mi-ar da mai mulți bani?

Cel mai simplu exemplu aici este amenințarea că părăsiți compania (nu vă sfătuiesc însă să fie singurul argument, s-ar putea să vă treziți în fața răspunsului sec: “OK!”)

Răspunsurile pe care sunteți capabili să le găsiți la cele două întrebări ar putea influența decisiv renegocierea pachetului primit. Spun ar putea, pentru că nu ajunge doar să vă răspundeți la aceste întrebări; trebuie să și confirmați cu abilitate și diplomație că într-adevăr și angajatorul vede lucrurile în același fel.

Dacă acum lucrurile merg bine, angajatul performează și primește în schimb un anumit pachet salarial. Implicit, dorința angajatorului de a schimba ceva în această situație este mică.

Arată-i angajatorului că are ceva de câștigat sau de pierdut înainte de a cere o mărire de salariu și vei vedea cum îi crește apetitul de a discuta.

Tu cum stai cu răspunsurile la cele două întrebări esențiale în negocierea salariului?

Află cum să negociezi mai ușor contracte mai profitabile

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.