O negociere imobiliară
Era într-o sâmbătă seara, 10 aprilie – pe la opt, când mă sună un prieten:
– Sabine, ajută-mă că nu mă mai înțeleg cu nevastă-mea!
–Oricât mi-ar plăcea să te ajut, nu pot, nu sunt consilier matrimonial, sunt consilier în negociere.
–Păi despre o negociere e vorba! O negociere imobiliară.
Omul avea un apartament pe care soția îl scosese la închiriat cu 1.000 Euro pe lună. Acesta a fost ultimul preț la care îl avuseseră închiriat. După ceva vizionări, într-un final avea o ofertă de la un italian, pentru 900 Euro, cu contract pe un an.
–Păi care e probabilitatea să obții 1.000 euro chirie pe lună, dacă ăsta e prețul de strigare?
–Așa i-am spus și eu, de aia vreau să mă ajuți. Că acum avem o dilemă: dacă îl închiriem la 900, pierdem 1.200 Euro pentru întregul an. Dacă nu îl închiriem, mai pierdem luna martie din chirie, adică 1.000 Euro. Iar nevastă-mea e nervoasă că trebuie să alerge din nou la vizionări cu diverși necunoscuți.
Gândește-te de trei ori și negociază o dată
Înainte de a-i da voi un sfat prietenului meu, luați o pauză și reflectați: să închirieze sau nu la prețul propus?
Probabil că primul instinct ar fi să facă o contrapropunere și, cu un du-te vino de împărțit diferențele, s-ar ajunge pe la un 950 Euro. Tot ar pierde bani.
Alte lucruri care ar mai putea fi cerute: un avans pe mai multe luni – pentru bătăi de cap mai puține și, plecând de la premisa că ar avea nevoie de cash – cu principiul sanătos: mai bine stau banii la mine decât la oricine altcineva.
Ar mai fi altceva de cerut? Să plătească pentru întreaga lună aprilie, nu doar de pe 10 și se poate muta chiar în acea seară în apartament – a fost una dintre ideile la care am ajuns.
Înainte de a spune da, sau nu pentru o negociere – crește plăcinta, întreabă-te ce alte lucruri îți pot aduce sau îți pot scoate bani din buzunar. 300 de euro diferență pentru 10 zile din aprilie, înseamnă de fapt, 6 luni de chirie la preț întreg.
Rămâne ca fiecare să decidă dacă merită sau nu să mai piardă o lună pentru diferența de bani, neînchiriind, sau încheie un contract pe o medie de 975 euro pe lună (plus avans pe șase luni), în condițiile în care primul preț pus pe masă a fost de 1.000 Euro.
Câteva concluzii extrase în acea sâmbătă seara:
- Deschide peste maximul pe care ți-l dorești, pentru a avea de unde să faci concesii.
- Nu fi inocent, așteaptă-te la contraoferte, iar pentru asta pregătește-te să faci anumite schimburi.
- Caută alte lucruri care îți aduc sau îți scot bani din buzunar înainte de a refuza o contraofertă.
- Privește contractul per ansamblu pentru a vedea cu câți bani rămâi la sfârșitul negocierii versus pierderile pe care le poți avea.
- Nu ajunge să ceri sfatul în negociere în al doisprezecelea ceas – s-ar putea ca unele lucruri să nu mai poată fi reparate, iar relațiile să fie deja afectate.