Planifică (și) neprevăzutul

Leverage » Blog » Planifică (și) neprevăzutul

S-a încheiat sezonul vacanțelor, așa că multe povești cu și despre negociere mi-au auzit urechile :).

Unul dintre prieteni mi-a povestit chiar zilele trecute ce i s-a întâmplat cu compania aeriană cu care a zburat. Și-a luat câteva zile libere pe final de vară pentru un city break. Nu a vrut să apeleze la o companie low-cost cu motivul evident: “vreau să nu am surprize, dau un ban, dar știu că zbor când am ales eu, nu pierd o noapte de cazare din cauză că s-a anulat zborul, cum au pățit prieteni de-ai mei”. Toate bune și frumoase, a luat biletele pentru el și soție, au rezervat și plătit cazarea, nu mai așteptau decât ziua plecării și plimbările romantice pe străzile Vienei.

Când nimic nu te poate surprinde…

În ziua plecării, au ajuns la aeroport puțin mai devreme să-și facă check-in-ul. Numai că, surpriză: compania a vândut mai multe bilete decât locurile disponibile, prin urmare, cine nu avea check-in-ul făcut, trebuia să aștepte următorul zbor. Imediat în mintea celor doi au început calculele, “la cât am ajunge cu următorul zbor, plătim degeaba o noapte de cazare, recuperăm banii în cazul în care pierdem prima noapte, primim ceva despăgubiri pentru treaba asta?”.

Au plecat din aeroport urmând să revină după câteva ore, nervoși și cu speranțele pierdute. Din fericire, a fost și un element care a îndulcit povestea, și anume faptul că au primit o compensație financiară pentru neplăcerea produsă.

La fel se întâmplă și într-o negociere în care nu îți păstrezi o rezervă cât de mică pentru elementul surpriză. Chiar și atunci când crezi că ai controlat totul și că nimic nu va sta în calea fericirii tale, pregătește-te să ai un back-up pentru cazul în care lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit. Prietenii mei au plătit bilete mai scumpe tocmai pentru a evita factorul surpriză și toate neplăcerile implicate (o zi ratată într-un city break de patru zile înseamnă ceva). Cu toate astea, surpriza nu i-a ocolit și s-ar fi supărat mai puțin dacă s-ar fi gândit înainte că indiferent de prețul plătit, se poate întâmpla și asta.

Concluzia? Rămâi flexibil și așteaptă-te, chiar și atunci când crezi că totul este în controlul tău, să apară ceva care să îți strice planurile. Această flexibilitate te va ajuta să găsești soluții în avans pentru “neprevăzut” și te va scuti de nervi nenecesari 😉 .

Tu ce experiențe de negociere ai avut în vacanța de care sper că te-ai bucurat deja?

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.