“Secretul contractelor de lungă durată”

Leverage » Blog » “Secretul contractelor de lungă durată”

Mi-am amintit zilele trecute, la o cină extrem de interesantă și informală cu un partener, de ceva ce mi-a spus în urmă cu câtiva ani o terapeută specializată în relații de cuplu. Și m-am gândit să împărtășesc și cu voi gândurile de mai jos.

Terapeuta: “O relație de cuplu de lungă durată este una bazată pe schimburi echitabile. Ele pot fi pozitive sau negative. Relația se rupe, de multe ori, atunci când schimburile nu mai sunt echitabile. Atunci când unul dintre parteneri simte că oferă mult mai mult decât primește sau când “încasează” mult mai multe decât propriile lui acțiuni negative.

Cum adică?

Adică, oamenii pot sta împreună ani de zile dacă găsesc un echilibru al acestor schimburi, dar ceea ce este fascinant este că ei stau și dacă își fac rău permanent unul altuia. Desigur că nu sunt fericiți, dar rămân în relație dacă o consideră echitabilă. Cum nu se mai consideră tratați fair (pozitiv sau negativ), cum caută să iasă din relație.

M-a izbit cât de mult seamănă principiile de mai sus, din terapie, cu mindset-ul negociatorilor din lumea business-ului.

1. Cât de important este să ajungem la finalul negocierii de business la un rezultat “Win-Win”, astfel încât partenerul nostru să fie fericit și motivat să aplice condițiile contractuale pe termen lung. Exact ca într-o relație durabilă și frumoasă de cuplu.

2. Cât de important este ca celălalt să considere că este tratat fair și că nu oferă mai mult decât primește, pe termen lung, repetitiv…. Exact ca într-o relație de cuplu.

3. Cât de păguboasă este abordarea de tip compromis sau “Lose-Lose” pe termen lung… Exact ca într-o relație de cuplu disfuncțională și păguboasă emoțional în care partenerii caută nenumărate modalități de a-l împunge pe celălalt și de a arunca vorbe urâte cu prima ocazie… Știți relațiile acelea de 30 de ani în care partenerii nici măcar nu se mai uită unul la celălalt, doar se tolerează și aproape că nu-și mai vorbesc? Nu vreți să aveți genul ăsta de parteneriate nici în business.

4. Cât de riscantă este abordarea “Win-Lose” în care iau mai mult decât ofer până când puterea celuilalt negociator va crește și își va găsi alternativă (BATNA). Exact ca într-o relație de cuplu din care celălalt va ieși imediat ce un prieten, un psiholog sau un alt partener îi va da un pic mai multă încredere în el.

5. Cât de riscantă și nesustenabilă este și varianta în care primesc mult mai puțin decât ofer – “Lose-Win” și reproșez celuilalt cu fiecare ocazie rezultatele negocierii și încerc după asta să-mi minimizez costurile și calitatea serviciilor oferite. Exact ca într-o relație de cuplu din care vreau să ies cât mai curând…

Asigurați-vă că partenerul vostru de business este mulțumit de schimburile făcute, că le consideră echitabile și că sunt pozitive. Asta vă va crește șansele de a avea contracte profitabile și implementabile pe termen lung.

Citește mai mult despre beneficiile unei relații win-win aici: https://bit.ly/3dDGzN9

E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.