Venituri și cheltuieli

Leverage » Blog » Venituri și cheltuieli

Banii n-aduc fericirea! Cu toate acestea fiecare dintre noi este atât de obișnuit cu banii, încât este puțin probabil că am putea lua, cu adevărat, în calcul eliminarea acestora. Într-un fel este normal. Aproape toate activitățile noastre, fie că vrem fie că nu, sunt influențate de bani: serviciul îl alegem și în funcție de salariu, concediul este influențat și de cât costă, apartamentul în care stăm este influențat și de chiria sau rata pe care putem s-o plătim etc.

Atunci, mai poate fi adevărat că banii nu aduc fericirea?

Pentru unii dintre noi, banii aduc fericirea. Însă, nu este singura condiție pentru a putea fi fericit!

Nu contează câți bani ne intră în buzunar. Contează câți ne rămân!

Și mai ales pentru ce îi cheltuim. De fapt, nu veniturile ne fac fericiți, ci mai degrabă cheltuielile.

Nu contează că am încheiat un deal de 100.000 euro, dacă am cheltuit 90.000. Câștigul final este de numai 10.000 de euro. Ar fi fost mai bun un deal în care să dăm 5% reducere, în schimbul preluării unor cheltuieli de către partener (iar cheltuielile finale pe care le avem să fie de 84.000 euro)?

Fii pregătit să oferi o reducere dacă ți se cere!

Asigură-te însă că acoperi aceste “pierderi” eliminând alte cheltuieli. Fii pregătit să ceri altceva la schimb: “Am putea face asta, dacă…”

Oamenii preferă, în general, să “negocieze prețul” uitând însă, pentru ce fac deal-ul respectiv. De acolo și expresia des întâlnită: “Ne ducem la negocieri de preț.”

În negocierile pe care le asistăm, nu sunt cumpărate (doar) niște companii. Nu se negociază numai un preț pentru niște active. Acestea sunt importante. Mai important însă, este potențialul pe care aceste “active” îl au: fie acela de a crește, fie acela de a nu împiedica creșterea companiei cumpărătoare.

Negociatorii abili sunt pregătiți să facă oricând o reducere. Nu fac însă o concesie, ci mai degrabă un schimb. Și niciodată cu sumă nulă!

Ne-am întâlnit odată cu un italian care nu negocia niciodată prețul care i se cerea. Plătea! Se asigura, însă, că “pune destule servicii” în prețul respectiv.

'
E-book gratuit
Cum devii puternic în negociere

Descarcă gratuit studiul de caz „Cum devii puternic în negociere” semnat de Sabin Gîlceavă și află cum identifici și transmiți mesaje și semnale care te fac mai puternic într-o negociere.

Descoperă cum a reușit un antreprenor român, care părea să pornească dintr-o situație dezavantajoasă, să încheie un acord peste așteptările inițiale – prin aplicarea strategiilor corecte de reechilibrare a balanței puterii.

Materialul este bazat pe un caz real gestionat alături de specialiștii Leverage.